משהו טרפני:

כוס משקה עם עלי קנאביס

צמח הקנאביס נחקר כבר יותר משישה עשורים ולמרות שעולם המדע יודע כבר די הרבה על הצמח והשפעותיו, המחקר טרם הגיע למיצוי. בשלב הראשון של חקר הקנאביס, קנבינואידים היו נושא המחקר העיקרי ובעיקר קנבינואידים THC (הרכיב משנה התודעה בצמח) ו-CBD, קנבינואיד שאינו פסיכואקטיבי. אולם בשנים האחרונות עולם המדע מגלה עניין גובר בטרפנים, אחת משלוש קבוצות של רכיבים פעילים בקנאביס. 

מהם טרפנים?

צמח הקנאביס מכיל רכיבים פעילים רבים, הנחלקים ל-3 קבוצות: קנבינואידים, פילבינואידים וטרפנים. טרפנים  הם מולקולות המצויות בצמחים רבים בטבע ובהם גם בקנאביס. הם אחראים לטעם ולריח של קנאביס. השימוש בהם נפוץ בתעשיית הקוסמטיקה והניקיון, לשם הפקת ניחוחות, טרפנים אחראים גם על דחיית מזיקים מצמח הקנאביס. בשנים האחרונות התגלה שהם בעלי חשיבות רבה בספיגת קנבינואידים בגופנו ואף יתרה מזאת, הם עצמם ניחנים בסגולות רפואיות רבות. 

מהן הסגולות הרפואיות של טרפנים? 

מחקרים מהשנים האחרונות מציגים ראיות חד משמעויות אודות הסגולות הרפואיות של טרפנים. במחקר שפורסם בכתב העת "אינטראקציות כימיות ביולוגיות" ב-2018, נטען כי טרפנים יכולים להועיל בטיפול רפואי למחלות שונות בבני-אדם. גם בסקירה מדעית של "אוניברסיטת מזרח פינלנד", שפורסמה ב-2018, החוקרים טענו כי טרפנים הם בעלי תכונות נוגדות דלקות, כי הם משככים כאבים, מפחיתים חרדה ודיכאון, מרגיעים פרכוסים ויעילים לטיפול בסוכרת וסרטן. עד היום זוהו למעלה מ-100 סוגי טרפנים בקנאביס. לכל טרפן זהות ותכונות משלו. במחקר שבחן את השפעת הטרפן מירסן, (השכיח ביותר בצמח), נמצא כי הוא בעל סגולות מפחיתות חרדה. הטרפן קריופילן, הוכח כבעל יעילות בשיכוך כאבים.  

האם טרפנים משני תודעה?

טרפנים עצמם אינם משני תודעה כלל. בשונה מקנבינואיד THC, הגורם תחושת "היי", לטרפנים אין יכולת פסיכואקטיבית כשהם נצרכים לבד, אולם טרפנים בעלי יכולת לזרז את ספיגת קנבינואיד THC בגוף ולמעשה בדרך זאת הם מגבירים את השפעתו משנת התודעה. בשנות ה-60 של המאה הקודמת, צוות חוקרים ישראלים בראשות פרופ' רפאל משולם, העריך כי לקנאביס יש איכויות וחוזקות מיוחדות כשהוא נצרך על כל רכיביו הכימיים כולל טרפנים. הם כינו את ההשפעה הזו "אפקט הפמליה", בשנים האחרונות מתרבות הראיות המדעיות אודות חשיבות טרפנים להשגת "אפקט הפמליה". 

מהו "אפקט הפמליה"?

את המושג טבע כאמור, הכימאי הישראלי שגילה את THC, פרופסור רפאל משולם. המונח מתאר  את יחסי הגומלין בין כל הרכיבים הפעילים בקנאביס, שמשפיעים ומושפעים אחד מהשני ובדרך זו הם ממקסמים את הפוטנציאל הרפואי של קנאביס. בבחינת "השלם העולה על סך חלקיו". פרופסור משולם ז"ל וצוות החוקרים הבחינו שכאשר אדם צורך קנאביס מבודד- THC בנפרד ו/או CBD בנפרד, ההשפעה אינה חזקה ואפקטיבית כמו בצריכת קנאביס המכיל את כל מרכיביו הפעילים. לטרפנים תפקיד חשוב באפקט הפמליה ובחיזוק ההשפעה של קנבינואידים בצמח, על הצרכן.